Att köpa nybyggt – steg för steg

Att köpa en helt nybyggd bostadsrätt skiljer sig rätt mycket för hur processen ser ut hos en mäklare. Först och främst har du inte kontakt med någon sådan över huvud taget, utan all dialog och planering sker tillsammans med byggföretaget som konstruerar lägenheterna. Ibland så upprättas även en tillfällig bostadsrättsförening för mer praktiska frågor kring regelverk eller dylikt, men generellt kan man säga att all kontakt förs med en kontaktperson eller projektledare. Detta gäller allt ifrån hantering av handpenning till överlämnade av nycklar eller inredningsval. Om du är nyfiken på hur det går till steg för steg när man köper en helt ny bostadsrätt så har vi gjort en liten punktlista nedanför där vi går igenom processen. För frågor gällande finansiering, bolån och lånelöften hänvisar vi till BoUpplysningen.se.

1.      En intresseanmälan

Du läser om det i tidningen eller på internet, kanske hör du om nyheten från någon vän eller kollega. Ett nytt bostadshus håller på att upprättas, och för dig som är intresserad är det nu det första steget börjar. Nämligen en intresseanmälan.

En intresseanmälan kan antingen göras via byggföretagets hemsida eller ansvarig säljare/mäklare för projektet. Bostäderna förmedlas enligt modellen ”först till kvarn”, så om det är ett attraktivt bostadsområde där det kanske existerat flera etapper med nybyggda bostäder tidigare gäller det att vara snabb.

2.      Bokningsavtal för nybyggda bostäder

När du har gjort din intresseanmälan och fått chansen att fundera är det dags för nästa steg. I många projekt existerar någonting som heter bokningsavtal, som innebär att byggfirman reserverar din bostad. I samma veva så brukar man också få betala en bokningsavgift som är till för att täcka de administrativa kostnaderna hos byggfirman. Detta är dock inte pengar i sjön, om projektet av någon anledning inte skulle slutföras får man nästan alltid tillbaka pengarna (åtminstone hos alla större och mer seriösa byggföretag). Om du väljer att inte gå vidare med köpet får du även tillbaka bokningsavgiften (med avdrag för de administrativa kostnaderna).

Kostnaden för avgiften varierar beroende på projekt och ansvarig byggherre, så det kan vara klokt i att kolla upp sådana detaljer i förväg och försäkra sig om att man är seriös i sitt intresse och som spekulant.

3.      Förhandsavtal

Efter en tid och allt eftersom bostäderna konstrueras så är det dags för dig som kund att teckna ett förhandsavtal med bostadsrättsföreningen som skall bildas. Det är även vid detta tillfälle som du betalar ett förskott, det är även vanligt att summan för bokningsavgiften dras av vid förskottsbetalningen. Det finns olika krav och förutsättningar för att ett förhandsavtal skall kunna upprättas – och det varierar beroende på byggherre och projekt. Oftast brukar det dock kännetecknas av att bostadsrättsföreningen har skapat en kostnadskalkyl, samt att den är godkänd utav intygsgivare.

För dig som undrar vad egentligen avtalet innebär i praktiken så är det rätt enkelt. Avtalet är till för att garantera samt upplåta just din bostadsrätt, och du ger samtidigt ett löfte om att du kommer köpa den. Här räknas för övrigt förskottet som en del av insatsen.

4.      Inredningsval – valfrihet bland nybyggnationer

När en ny bostad håller på att konstrueras så har du också mycket större möjligheter att påverka inredningen som till exempel vitvaror, kök eller utformning. Ofta finns det ett visst antal alternativ presenterade i en broschyr eller på projektets hemsida som du tillsammans med din kontaktperson kan utgå ifrån när du skall välja. Du kan med andra ord i lugn och ro diskutera inredningsvalen med denna kontaktperson och komma fram till vad som skulle passa dina behov och krav bäst.

I nästan alla fall betalas 50 % av inredningsvalen vid konstraktskrivningen, och de resterande 50 % under tillträdesdagen.

5.      Upplåtelseavtal

Innan det är dags för inflyttning och innan du får nycklarna i handen så upprättas ett upplåtelseavtal mellan dig som kund och bostadsrättsföreningen. Avtalet baseras på föreningens ekonomiska plan (som enligt steg 3 är godkänd av intygsgivare). Tillsammans med dessa intygsgivare från Bolagsverket så granskas och undersöks att planen är uppbyggd på rimliga samt tillförlitliga grunder. I sitt slutskede så ger bolagsverket den ansvarande bostadsrättsföreningen tillstånd att ta emot insatserna.

6.      Slutbetalningen – snart inflyttad

Innan du får dina nycklar och möjligheten att njuta av en helt topprenoverad och ny bostad så skall du betala de resterande pengarna till bostadsrättsföreningen. Detta måste ske senast på tillträdesdagen, och det brukar vara allmän praxis att man visar upp kvitto på detta samt en del andra detaljer innan man får flytta in.

7.      Inflyttning

Nu är det äntligen dags att flytta in, och efter en del pappersarbete och möten kan du äntligen unna dig välförtjänt avkoppling i din nya bostadsrätt. Inför inflyttningen så genomgår din lägenhet en slutbesiktning (av en oberoende besiktningsman), detta är till för att säkerhetsställa kvalité och att regler för nybyggnationer följs. Om det eventuellt finns några brister, vilket såklart är ovanligt – så åtgärdas detta utav byggherren utan kostnad.

8.      Njut!

Nu kan du äntligen njuta utav din nya lägenhet med gott samvete samt (förhoppningsvis) se den öka i värde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *