Hyra ut en bostadsrätt i andrahand – Hur gör man?

Det första du som ägare till en bostadsrätt bör göra om du vill hyra ut den, är att ansöka om ett tillstånd från styrelsen i din bostadsrättsförening. Denna processen kan ta ganska lång tid i vissa fall, så det är bra om du är ute i god tid innan du har tänkt hyra ut din lägenhet.

Tips! Hyr ut din lägenhet gratis genom Lägenheter24.

Vad behöver jag för skäl till att hyra ut min bostadsrätt?

Oftast krävs det att du hyr ut din lägenhet under en längre tidsperiod för att få ett godkännande. Planerar du att hyra ut under kortare period så ses det ofta som att du enbart försöker hitta ekonomisk vinning i ditt uthyrande och således är det inte ovanligt att dessa ansökningar avslås av föreningens styrelse.

Vill du istället hyra ut under en längre tidshorisont, 6 månader eller längre, är det viktigt att du anger varför du vill hyra ut din bostadsrätt. Det finns flera skäl till att du vill hyra ut som styrelsen inte kommer ha några problem med att godkänna, här är en lista för att ge dig en idé om vad styrelser brukar tycka är bra anledningar till uthyrning:

  • Du ska studera på en annan ort
  • Du har träffat en partner och ni ska testa att bo tillsammans
  • Du ska ut och resa jorden runt och behöver därför inte lägenheten under tiden du är på resande fot
  • Du är på väg att bli äldre och vill prova på att bo på ålderdomshem
  • Du har råkat ut för någon form av sjukdom som kräver att du bor på annan ort under obestämd tid

Behövs tillstånd för att hyra ut ett rum?

Det korta svaret är nej. Om du bara ska hyra ut ett rum, eller en del av din lägenhet, så behöver du för detta inte något tillstånd från styrelsen. Detta är en mycket populär bostadsform i universitetsstäder, där många studerande kan tänka sig att endast hyra ett rum i en lägenhet.

Styrelsen säger nej till uthyrning, vad gör jag?

Har du trots att du lämnat ett giltigt skäl till att hyra ut din bostadsrätt fått nej från styrelsen, så rekommenderar vi att du vänder dig till Hyresnämnden. De kan ge dig rätt att hyra ut bostadsrätten oavsett vad styrelsen säger. När du har hört av dig till Hyresnämnden bör du även meddela detta till din styrelse, så är det inte omöjligt att de ändrar sitt beslut väldigt kvickt, kanske t.o.m. före du får besked från Hyresnämnden.

Här finner du blanketten för att skicka in din ansökan till Hyresnämnden.